06.06.2014

POŠTOVANE KOLEGINICE I KOLEGE, SREĆAN VAM PRAZNIK – 7. JUN, DAN PTT RADNIKA SRBIJE!

Javno preduzeće „Pošta Srbije” 7. juna obeležava svoj dan, jer je 1840. godine, 25. maja po starom a 7. juna po novom kalendaru, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kneževine Srbije obavestilo strane konzulate da svoju poštu iz zdanja na Kalemegdanu mogu dvaput otpravljati u unutrašnjost Srbije.

Time je otpočeo organizovani javni poštanski saobraćaj u našoj zemlji. Nekoliko dana posle otvaranja prve pošte u Beogradu, proradila je i prva pošta u Kragujevcu.

Na mestu gde je otvorena prva srpska pošta – preko puta Saborne crkve i nedaleko od kafane „Znak pitanja” – decembra 1990. otkrivena je spomen-ploča na kojoj piše „25. maja 1840. godine ovde u Beogradu je ustrojena prva pošta u Srbiji”.

Svakog 7. juna, Pošta i poštari ističu poštansku tradiciju za uvažavanje. Kako su najveća vrednost PTT sistema njegovi ljudi, za praznik su u centru pažnje jubilarci. Ovog 7. juna 1.281 zaposleni u Pošti Srbije slavi svoj radni jubilej, odnosno 10, 20, 30 ili 35 godina rada u Preduzeću. Iskrene čestitke svima!