23.11.2016

SVEČANO I RADNO OBELEŽEN JUBILEJ UGS NEZAVISNOST - MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Preuzeto sa sajta UGS Nezavisnost

UGS NEZAVISNOST su svečano i radno obeležili svoj jubilej – 25 godina postojanja uspešnog delovanja.

Najznačajnije aktivnosti su se odvijale 22. i 23. novembra 2016. godine u Domu omladine u Beogradu, u prostorima u kojima je, pre četvrt veka, započeo prilično mukotrpan, ali veoma uspešan i prepoznatljiv put UGS NEZAVISNOST, put koji je ostavio vidljiv trag na ukupnoj svetskoj, evropskoj i domaćoj sindikalnoj sceni.

To je potvrđeno i na međunarodnoj Konferenciji koja je, u organizaciji UGS NEZAVISNOST, održana 22. novembra, pod nazivom: ’’SLEDEĆIH 25 GODINA – BUDUĆNOST SINDIKALNOG POKRETA’’.

U radu Konferencije su, osim rukovodstava UGS NEZAVISNOST i Saveza samostalnih sindikata Srbije, učestvovali najistaknutiji predstavnici nacionalnih sindikata iz regiona i drugih evropskih zemalja, predstavnici međunarodnih organizacija i nezavisni eksperti, predvođeni generalnim sekretarom EKS-a Lukom Vizentinijem, kao i Emilijom Gabaljom koji je tu funkciju vršio u vreme nastajanja UGS NEZAVISNOST.

Na Konferenciji su razmatrane sledeće teme:
’’GLOBALNI IZAZOVI I ODGOVORI SINDIKATA’’ kroz koju smo pokušali da dođemo do rešenja kako da sindikati reaguju i odgovore na stalne globalne pritiske koji utiču na stagnaciju privrednog rasta, osiromašenje zaposlenih kroz opadanje realne vrednosti zarada, degradaciju ili ukidanje sistema socijalne sigurnosti, od pristojne zarade do obaveznog socijalnog (zdravstvenog i penzijsko-invalidskog) osiguranja, kao i na sve prisutnije nesigurne (prekarne) oblike rada.

’’IZAZOVI ZA SINDIKATE U SRBIJI - ODGOVOR SINDIKATA I STRATEŠKI PRAVCI DELOVANJA U NAREDNOM PERIODU’ u okviru koje se vodila tasprava o institucijama, akterima i efektima socijalnog dijaloga u Srbiji. Poseban akcenat je stavljen i na potrebu jačanja kapaciteta sindikalnih organizacija, sa aspekta pravovremene i potpune informisanosti sindikalnog rukovodstva i članova o svim društvenim zbivanjima i edukacije, odnosno osposobljavanja za što kvalitetnije i kompetentnije učešće u kreiranju i implementaciji strategija, programa, planova i mera za realizaciju tih dokumenatau praksi.

Učesnici Konferencije su izneli najpozitivnije ocene o organizaciji, pripremi i načinu vođenja ovog skupa i odali priznanje UGS NEZAVISNOST na njegovoj organizaciji.