22.07.2014

PISMO ZAHVALNOSTI ČLANSTVU I GRAĐANIMA SRBIJE

Koleginice i kolege, članovi sindikata,

Građani Srbije, zaposleni i nezaposleni!

Protestno okupljanje protiv odredaba, ali i načina usvajanja dva sramna zakona, Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se radnicima, penzionerima i budućim penzionerima oduzima pravo na život dostojan čoveka, održano u Beogradu 17. jula proteklo je mirno, dostojanstveno, veličanstveno - kako to dolikuje našem narodu i zaposlenima.

Svojim držanjem, uprkos nezadovoljstvu zbog koga smo se okupili, još jednom smo pokazali i dokazali da su upravo radnici Srbije oni koji grade, stvaraju i često trpe zarad oporavka, razvoja i lepše budućnosti Srbije.

I pored u istoriji nezabeležene medijske hajke protiv sindikata, sindikalnih lidera, laži i kleveta kojima su pokušali da diskredituju naše legitimne akcije i zahteve, pored ogromnih pritisaka na pojedince i organizacije, pretnji i ucena, hrabro ste se u velikom broju odazvali i pokazali da više od 15 hiljada ljudi na platou ispred Skupštine RS može da pokaže svoje neslaganje, zvižducima i zastavama, ali bez ijednog incidenta, bačenog papira ili polomljene žardinjere. Time smo dokazali da zaposleni nikada nisu bili rušitelji, već uvek graditelji i stvaraoci.

U tome se ogleda veličina naših radnika i članova sindikata, pa vam se, u ime dve sindikalne centrale, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, kao organizatora okupljanja, najsrdačnije zahvaljujemo.

I pozivamo vas da ostanete budni, da se i ubuduće pridružite akcijama koje organizujemo, da se odazovete pozivima da se, ponovo mirno i dostojanstveno, oštro suprotstavimo, ne reformama, već merama i zakonima koji teret krize prebacuju isključivo na teret građana Srbije. A oni već teško žive.

Naš cilj je zajednički, razvijena Srbija, nova radna mesta, i puna zaposlenost, time i veći broj članova sindikata, socijalna sigurnost, redovne zarade od kojih se može živeti.

To dugujemo generacijama koje dolaze.

UGS NEZAVISNOST

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE