03.11.2023

VEĆ VIĐENO

Šta je u ovoj sagi o trenutnim dešavanjima u Pošti Srbije novo? NIŠTA! Sve je već viđeno, kao i pre tri godine. Preslikano u potpunosti.

Isti akteri (nezadovoljni radnici) i isti zahtevi ( povećanje zarada, isplata zarade iz dobiti, bolji uslovi rada, garancija Vlade RS), zatvaranje pošta, pljuvanje na društvenim mrežama, ogroman jaz i nerazumevanje izmedju radnika u „tehnologiji“ i „administraciji“, gubitak korisnika, prelivanje prihoda kod konkurencije, i na kraju sastanci u Vladi RS, na kojima ništa nije dogovoreno...Po završetku obustave nikom ništa , nezadovoljni radnici su se vratili na posao i nastavili da budu nezadovoljni, oni koji nisu radili su dobili dnevnice isto kao i njihove kolege koje su radile, napravljeni su milionski gubici, i to bi sve trebalo da bude normalno.

Pošto je poslednjih godina postalo moderno da se za radnička prava najvise bore oni koji na drustvenim mrežama nemaju ni ime ni prezime, kriju se iza raznih grupa i konstantno šire dezinformacije, notorne laži i paniku, skrećemo pažnju na sledeće:
• Na jučerašnjem sastanku koji je održan sa v.d. direktorom preduzeća Zoranom Đorđevićem, predstavnicima rukovodstva, predstavnicima dva reprezentativna sindikata i sindikata „Nezavisnost“, ni u jednom trenutku nismo se bavili „licitiranjem“ procenta vezanog za povećanje zarade u Preduzeću kako je u svom dopisu obaveštenja napisao Sindikat PTT Srbije. Prema uredbi Vlade RS povećanje plata u javnom sektoru je ograničeno na 10% i oko toga nema nikakvih „licitacija“.
• Stav našeg sindikata oko visine procenta povecanja zarada možete jasno čuti u izjavi za medije koju smo dali. Više puta je istaknuto da su nam plate nesumnjivo nedovoljne za pristojan život, što i pominjemo godinama unazad.
• Na osnovu poslovnih rezultata i svega što nam je predočeno, povećanje plata od 30% bi ugrozilo redovno poslovanje, te stoga ne možemo da podržimo zahteve pošto bi to u ovom trenutku dovelo u pitanje isplate redovnih zarada. Takođe smatramo da je i povećanje plata u iznosu od 10 % nedovoljno, zbog čega smo i zahtevali od rukovodstva da nam izloži predloge na koji način možemo dobiti procentualno veće povećanje zarada, a koje ne bi ugrozilo redovno poslovanje, imajući u vidu da nam je prosečna plata manja od republičkog proseka.
• Nikakav papir, dopis, dogovor i slično nije potpisan od strane našeg sindikata, jer smo naglasili da mi kao sindikat nismo organizatori trenutne obustave rada kao i da nemamo podatke da naši članovi učestvuju u istoj.
• Stava smo da svako kršenje radne obaveze po Zakonu o radu kao i nezakonite obustave rada doprinose velikoj šteti Preduzeću kao i rušenju njegovog ugleda i mora biti kažnjivo u skladu sa Zakonom, kao i da moraju da se zaštite radnici koji su zbog nastale situacije morali da rade i preko svojih mogućnosti, koji su od strane svojih kolega trpeli uvrede i ponižavanja zato što su obavljali svoj posao.
Preduzeće se nalazi u jako teškoj situaciji gde nas napustaju veliki korisnici, gubimo ogromne prihode i od obustave rada zaradjuje samo naša konkurencija. Radnike ne delimo na „tehnologiju“ i „administraciju“ nego na kvalitetne i nekvalitetne. Poslednjih godina imamo veliki odliv kvalitetnih kadrova po više osnova (zbog niskih zarada, načina ophođenja prema radnicima, nedovoljno motivacije...). Ukoliko ne bude postojala uzajamna tolerancija, poštovanje i spremnost na dogovor, situacija će biti još gora.
I za kraj, a ne manje važno, dopis sindikata PTT Srbije smatramo vrlo nekorektnim i nekolegijalnim, naročito u ovakvoj situaciji. Jedno od osnovnih pravila sindikalizma je da se predlažu što bolja rešenja za nastale probleme, a ne da se napadaju drugi sindikati zbog drugačijeg mišljenja, radi sticanja jeftinih poena kod zaposlenih. Na žalost ovo im nije prvi put, što najviše govori o njima.
Sastanak Glavnog odbora održaće se početkom sledeće nedelje i na njemu ćemo doneti odluku o predlogu poslodavca za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

SINDIKAT NEZAVISNOST