07.04.2017

Saopštenje UGS NEZAVISNOST

Preuzeto sa sajta UGS Nezavisnost

Reprezentativni sindikati u Srbiji, Nezavisnost posebno, godinama unazad konstatuju da je socijalni dijalog marginalizovan a da su neke od brojnih  posledica donošenja novog Zakona o radu sve veća obespravljenost zaposlenih i rastuće nejednakosti.

Skup o socijalnom dijalogu i boravak generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata  Luke Visentinija u Beogradu, bili su  prilika  da se u razgovoru sa premijerom Vučićem pokrenu brojna pitanja poput blokade kolektivnog pregovaranja u privatnom sektoru i teškog  položaja zaposlenih i pritiska na sindikalne aktiviste u firmama čije su vlasnici strane korporacije.

Tražili smo i da se u okviru institucija kroz socijalni dijalog pokrenu ključna pitanja stabilnog privrednog razvoja koji bi bio praćen rastom zarada i smanjivanjem nejednakosti koje su dvostruko veće od onih u EU.

Ponovljen je i predlog da se pristupi izradi socijalnog pakta o razvoju, pristojnom radu  i zapošljavanju koji bi obavezivao i činio odgovornim sve njegove potpisnike i sprečio dubioze nastale u prethodnim decenijama.

Konstatovani su početni pozitivni privredni rezultati ali da je i dug put do pristojnog rada i života.

Očito da se realan život zaposlenih i građana  Srbije, kao uostalom i ocene sindikata o stanju socijalnog dijaloga u Srbiji  ne poklapaju sa njihovom retuširanom i ulepšanom slikom datom u saopštenju Vlade „o susretu Vučića sa predstavnicima sindikata“.

Loša beskonačnost življenja u paralelnim svetovima  kao da se nastavlja.