27.02.2014

Segol: Bez socijalog dijaloga nema progresa

Preuzeto sa sajta dnevnik.rs
Socijalni dijalog jedan je od najvažnijih segmenata da bi reforme koje se planiraju bile održive i da bi se obezbedio privredni i društveni napredak, izjavila je danas generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol.

Ona je, na konferenciji za novinare u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS), rekla da oko važnih pitanja, poput Zakona o radu, odluke ne bi trebalo da se donose bez konsultacija sa sindikatima.

"Ukoliko su reforme neophodne, važno je identifikovati ih, jer reforme se ne donose zarad reformi, već zarad ekonomskog i socijalnog progresa", kazala je Segol, dodajući da je za sve to važno da postoji valjan socijalni dijalog.

Važne odluke se, kako je rekla, ne mogu donositi u kancelariji već se o njima mora govoriti na širem nivou i u razgovorima sa drugim socijalnim partnerima. Naglasila je da sve odluke koje se donose moraju biti transparnetne, da sindikati nisu protiv reformi, već moraju biti uključeni, dati podršku i pomoć tom procesu. Kako je istakla Segol, zajednički rad dva sindikata u Srbiji (SSSS i UGS Nezavisnost) dobar je korak napred i važno je da te dve sindikalne organizacije sarađuju u vreme ekonomskh i socijlanih promena, a EKS će im dati podršku u daljim nastojanjima da se unapredi radno zakonodavstvo.

Takođe S S S S i UGS Nezavisnost sada mogu postati punopravni članovi te organizacije, budući da je Srbija počela pregovore o članstvu u EU, kazala je.

EKS se zalaže za politiku investiranja i otvaranja novih radnih mesta, a smanjenje zarada i penzija ne daje dugoročne rezultate za razvoj zemlje, dodala je Segol, koja na poziv dva sindikata od juče boravi u poseti Srbiji. Tokom jučerašnjeg dana razgovarala je sa predstavnicima Vlade Srbije - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je ukazao da se u poslednje vreme dosta govori o reformama i da bi one trebalo da idu u pravcu radnog zakonodavstva, ali da nije tačno precizirano koje reforme se tačno očekuju u Srbiji. Osvrnuvši se na Zakon o radu, Orbović je izrazio nadu da će se taj zakon doneti u dogovoru sindikata, poslodavaca i vlade, i da će se uspeti u nastojanjima da se dođe do zajedničkog rešenja.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da su predstavnici sindikata i EKS imali konstruktivan sastanak sa šefom Delagacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, koji je, kako je kazao, veoma obavešten o delovanju i ciljevima sindikata i izrazio spremnost da im pomogne u institucionalizaciji socijalnog dijaloga.
(Tanjug)