09.03.2016

POTPISAN ANEKS KOLEKTIVNOG UGOVORA

Danas je potpisan Aneks I Kolektivnog ugovora, na koji je, nakon tripartitnog kolektivnog pregovaranja, 25. februara dala saglasnost i Vlada Republike Srbije.

Svoje potpise na ovaj važan dokument stavili su Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Milan Krkobabić, direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, Snežana Marković, predsednik Sindikata JP PTT saobraćaja „Srbija” „Nezavisnost” i Aleksandar Pavlović, predsednik Sindikata PTT Srbije i

Svečanom potpisivanju prisustvovali su i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Titović, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” i Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

Ovim aneksom je urađeno usklađivanje Kolektivnog ugovora sa novom organizacijom i sistematizacijom poslova u Pošti Srbije, koja je u primeni od oktobra prošle godine. Već stečena prava zaposlenih su sačuvana, a pojedina su čak i unapređena.

Na svečanom potpisivanju Snežana Marković je istakla da Kolektivni ugovor u Pošti Srbije nije „mrtvo slovo na papiru”, već da ga poslodavac dosledno poštuje i primenjuje. „Osim redovnih i sigurnih plata, koje nisu visoke jer su ispod republičkog proseka, naši radnici imaju pravo na učešće u dobiti, na jubilarne nagrade, preventivnu rehabilitaciju, na materijalnu pomoć za rođenja deteta, čime negujemo lepu praksu podsticanja nataliteta, ali i na pomoć u slučaju bolesti ili elementarne nepogode. Dakle, Pošta Srbije, koja radi sa ljudima i za ljude, ima ljudsko lice i za svoje zaposlene, čime se može pohvaliti malo radnika u Srbiji”, ocenila je predsednica Sindikata JP PTT saobraćaja „Srbija” „Nezavisnost”.