31.08.2023

Reprezentativni sindikati odbili predlog vlade: Minimalac konačno izjednačiti sa potrošačkom korpom

Predstavnici reprezentativnih sindikata nisu prihvatili predlog Ministarstva finansija da se minimalna cena rada poveća za 17,8 odsto što bi značilo da mesečni minimalac iznosi približno 47.000 dinara.

Predstavnici UGS “Nezavisnost” i Saveza samostalnih sindikata su taj predlog odbili jer smatraju da povećanje minimalne zarade treba da bude mnogo veće, odnosno da se izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je uveliko nadmašila iznos od 52.000 dinara.

Predstavnici Ministarstva finansije su u istom “paketu” predstavnicima poslodavaca ponudili olakšicu u vidu povećanja neoporezivog dela zarada od 25.000 dinara (do sada se porez nije plaćao na 21.300 dinara).

Iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) izjavili su za portal Biznis.rs da će taj predlog morati da razmotre i da se na predsedništvu asocijacije dogovore da li će prihvatiti ili tražiti veći neoporezivi deo zarade.

“Smatramo da je ovaj predlog suviše izašao u susret sindikatima. Jer praktično prema projekciji za narednu godinu inflacija će biti smanjena na 4,9 odsto, dok će rast bruto domaćeg proizvoda biti 3,5 odsto, tako da prema tim pokazateljima rast minimalne zarade bi trebalo da bude za oko 8,4 procenta. U ovom slučaju sindikati su dobili povećanje od 17,8 odsto što znači da povećanje ide značajno u njihovu korist”, ocenio je počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

Dan pre jučerašnjeg nastavka pregovora o novom iznosu minimalca, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da minimalna zarada po zakonu ne može da se usklađuje sa minimalnom potrošačkom korpom već da se određuje na osnovu drugih parametara.

Reagujući na tvrdnju ministra, predstavnici oba reprezentativna sindikata podsetili su da nije reč o zakonskoj obavezi već o zaključku sva tri partnera u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) još 2018. godine kada je dogovoreno da se vrednosti minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe izjednače u 2021. godini.

Predstavnik sindikata UGS „Nezavisnost“ u pregovorima o povećanju minimalne zarade za 2024. godinu Zoran Ristić potvrdio je takav dogovor, dok je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Zoran Mihajlović ukazao da su tom sastanku SES-a prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, a da je sam Mali 2021. godine izjavio da će se vrednosti minimalca i minimalne potrošačke korpe izjednačiti krajem 2023. godine.

Minimalna zarada ove godine iznosi 40.020 dinara, dok je vrednost minimalne potrošačke korpe u junu nadmašila iznos od 52.000 dinara.