28.02.2017

Dobit Pošte u 2016. godini 3,5 milijardi dinara

Članovi Nadzornog odbora Pošte Srbije na jučerašnjoj sednici jednoglasno su usvojili Godišnji izveštaj o poslovanju, koji je okarakterisan kao novi rekord u funkcionisanju Preduzeća.
Tokom 2016. godine ostvareni su ukupni prihodi od 26,6 milijardi dinara, a ukupni rashodi su bili 22,7 milijardi. Neto dobit, nakon oporezivanja, iznosi 3,5 milijardi dinara.

Posebno je istaknut rast poslovnih prihoda i uspesi komercijalnog servisa, i to u segmentima sa najvećom konkurencijom. Tako je prihod od ekspres usluga uvećan za 250 miliona dinara, a prednjači usluga „Danas za danas“ sa rastom od 17 posto; konstantan rast beleže paketske i logističke usluge, čak i do 26 posto, dok su poštansko-finansijske usluge rezultirale sa 9,6 milijardi dinara ili za 302 miliona više nego 2015. godine.

Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, istakla je da je ovakav uspeh pre sve zasluga zaposlenih i njihovog posvećenog rada, i posebno izrazila zadovoljstvo činjenicom da je postignut pronalažanjem novih poslova i usluga, a ne otpuštanjem radnika.

Snežana Marković, predsednica Sindikata PTT „Nezavisnost“, čestitala je zaposlenima i menadžmentu na dobrom poslovanju u prošloj godini i naglasila da bi bilo u redu da rezultate prate plate. „Napravili smo dobar poslovni rezultat za sve one koji to hoće da vide. Menadžment je bio kreativan sa novim poslovima i uslugama, a sve to je iznelo oko 14.500 radnika. Važno je ukazati da je u oštroj tržišnoj utakmici, sa manjim brojem radnika, urađen znatno veći obim posla, a zarade su ispod republičkog proseka, što je za svaku osudu. Nadamo se da će premijer imati u vidu radnike Pošte i njihov doprinos republičkom budžetu prilikom najava rasta plata u javnom sektoru za 2017. godinu“, navela je predsednica Marković