14.02.2014

Prvi sastanak radne grupe o izmenama Zakona o radu

Beograd, 13.02.2014.-Na današnjem prvom sastanku Radne grupe o izmenama Zakona o radu razgovaralo se samo o procedurama u daljem radu i ovlašćenjima, izjavila je izvršni sekretar Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Zlata Zec. Zec je agenciji Beta kazala da nije bilo nikakvih konkretnih dogovora o Zakonu o radu, već se razgovaralo o načinu daljeg rada u toj grupi.

Na sastanku su učestvovali predstavnici dva reprezentativna sindikata Srbije - UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Unije poslodavaca Srbije, kao i ministarstva finansija, rada i privrede.

Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović kazao je Beti da u Radnoj grupi "nisu još ni počeli sa konkretnim radom, jer se još ne zna ko su stalni članovi te grupe".

Sindikati su prema njegovim rečima, tražili od Ministarstva rada spiskove članova Vlade koji će učestvovati u Radnoj grupi, ali im na današnjem sastanku nisu dostavljeni.

"Tražili smo spiskove, jer je trenutno vlada tehnička i kako bi i posle uspostavljanja nove vlade važilo ono što se sada dogovorimo", rekao je Mihajlović.
On je dodao da bi na sledećem sastanku sve tri pregovaračke strane i članice Radne grupe trebalo da potpišu Protokol, kojim se precizira broj članova, "kako se ne bi došlo u situaciju da se članovi u sred pregovora menjaju".

Mihajlović je rekao da će se na sledećem sastanku raspravljati o postojećem Zakonu o radu i njegovim eventualnim izmenama, a ne o spornom predlogu novog Zakona o radu, zbog koga su sindikati izašli iz pregovora.

Prema njegovim rečima, sindikati su predložili da se novi sastanak održi sutra, ali je ipak dogovoreno da se sastanak Radne grupe održi sledećeg četvrtka.

Kako je ranije rečeno, nova radna grupa trebalo bi da do 1. maja pripremi nacrt nove verzije zakona koji će urediti tržište rada i kapitala, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava, kako bi do 30. juna zakon bio usvojen.

Prethodna radna grupa je, bez učešća reprezentativnih sindikata, pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koji je bio u javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

Predloženim izmenama Zakona o radu nisu bili zadovoljni skoro svi sindikati u Srbiji, pa je 20. januara na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandara Vučića s predstavnicima reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

Sindikati su 23. januara organizovali u preduzećima i ustanovama u Srbiji jednosatni štrajk kao upozorenje da se ubuduće nijedan zakon koji se odnosi na uslove rada i prava radnika ne može menjati bez dogovora s njima.