04.06.2015

PREDSTAVNICI UGS NEZAVISNOST SA MINISTROM PRIVREDE

Predstavnici UGS I granskih sindikata NEZAVISNOST Iz realnog sektora održali su 3.juna jednočasovni sastanak sa Ministrom privrede Željkom Sertićem I njegovim saradnicima- državnim sekretarom Stevanovićem, pomoćnikom ministra Trivuncem I direktorom Agencije za privatizaciju Šubarom.

U delegacijiUGS NEZAVISNOST su bili predsednik GS IER I potpredsednik UGS NEZAVISNOST Milorad Panović, sekretar I potpredsednici GS IER Dragan Vesić, Nenad Matić i Zoran Pantelić, predsednik GS PUT NEZAVISNOST Dejan Titović I stručni savetnik u UGS NEZAVISNOST, Zoran Ristić.

Tema razgovora su bila preduzeća u restrukturiranju, za početi process I planovi za naredne korake. Ministar se,napočetku razgovora osvrnuo na nezahvalnu ulogu Vlade kojoj je u nasleđe ostala obaveza da konačno nađe rešenja za nagomilane probleme u ovom delu privrede. Kao problem naveo je I činjenicu (citiramo) “…da je većina direktora I menadžmenta preduzeća u restrukturiranju, njih 95%, odgovorno za kašnjenje u rešavanju ovih problema, jer im odgovara da privatizacije ili ne bude ili da se što kasnije desi.’’‘’ Oni koji se tako budu I dalje ponašali biće smenjeni”, izjavio je minister Sertić.

Dijalog I komunikacija sa UGS I granskim sindikatima NEZAVISNOST iz realnog sektora,kao reprezentativnim sindikalnim organizacijama na nacionalnom nivou, prema obećanju ministra Sertića, u narednom će periodu biti daleko bolja. U skladu sa tim, Ministar je naložio svojim saradnicima da,ubuduće, brže I efikasnije odgovaraju na zahteve I pitanja našeg Sindikata, uz konstataciju da “samo zajedničkim radom I saradnjom možemo rešiti ove velike probleme u kojima se nalazi ovaj deo srpske privrede’’. Ministar je upozorio na činjenicu da se, I onako teška situacija, prikazuje još gore (citat) ‘’…veći broj medija iznosi neistine po ovom pitanju, što iz neukosti novinara, što Iz nekih ličnih interesa.”

Ministar je predstavnike Sindikata NEZAVISNOST upoznao sa opredeljenjem Vlade da sačuva svako radon mesto koje je moguće sačuvati, ali je naglasio da postoji veliki pritisak MMF-a I Svetske banke da se ovaj process završi što je moguće ranije. Upozorio je I na njihov ‘’zahtev’’da se otpremnine zaposlenima za čijim radom je prestala potreba znatno umanje u odnosu na sadašnjih 200 eura po godini staža kod poslednjeg poslodavca. U tom kontekstu, Ministar je pozvao radnike kojima je ova jprogram ponuđen, a nemaju drugačije rešenje, da ga prihvate, jer će, prema svemu sudeći, od sledeće godine otpremnine biti znatno niže.

Na insistiranje predstavnika UGS NEZAVISNOST, Ministar I njegovi saradnici su potvrdili da će SVI ZAPOSLENI u preduzećima koja se nalaze u postupku restrukturiranja, ili u stečajnom postupku, imati pravo na navedeni SOCIJALNI PROGRAM. Obzirom da se u javnosti pojavljuju kontradiktorne informacije o ovom pitanju (da li zaposleni u preduzećima u stečaju imaju to pravo), Ministar je potvrdio svoje navode I pozvao sve koji imaju problem da se jave direktno Ministarstvu privrede.

Predstavnici UGS NEZAVISNOST su na ovom sastanku dobili još jednu veoma značajnu informaciju. Svim zaposlenima iz postupka restrukturiranja I oni koji su u predstečajnom ili stečajnom postupku, koji su ostvarili uslov za penziju, a do sada im nije povezan celokupan staž, zbog neplaćanja doprinosa, staž će biti povezan Uredbom Vlade Republike Srbije donetom na sednici Vlade, planiranoj za subotu, 6.06.2015.godine.

Od ministra Sertića I njegovih saradnika UGS NEZAVISNOST su zatražili punu transparentnost u predstojećim aktivnostima, što podrazumeva da se ni za jedno preduzeće ne donosi odluka bez dogovora sa sindikatima i bez uvažavanja njihovih stavova, ka o reprezentativnih I relevantnih predstavnika zaposlenih.

U drugom delu satanka se pričalo o započetim postupcima u konkretnim preduzećim a I planovima za naredne poteze. Malo je preduzeća u kojima je urađeno nešto suštinski, ili gde postoje jasne odluke o narednim potezima I vizije o budućnosti preduzeća. Za jedan broj preduzeća postoje kontradiktorne informacije koje, s jedne strane,plasiraju poslovodstva, sa druge Ministarstvo. Predstavnici UGS NEZAVISNOST su insistirali da se u takvim slučajevima okupe svi akteri: predstavnici Ministarstva, poslovodstva, sindikata I potencijalnih investitora, kako bi se otklonile sve nedoumice, jasno utvrdila realna pozicija I postigao dogovor o budućim namerama I adekvatnim aktivnostima u najboljem interesu svih zainteresovanih strana.

Radi ostvarivanja stalne komunikacije, dogovoreno je održavanje sastanaka po grupama delatnosti, kao I za svako pojedinačno preduzeće, i to po dinamici kako koje preduzeće bude ulazilo u konkretnije postupke privatizacije ili rešavanja statusa.

Granski sindikati NEZAVISNOST iz realnog sektora će o svim ovim aktivnostima detaljno informisati svoje članstvo I sve zaposlene.