21.01.2014

Sindikati: Radulović mora da ode

Preuzeto sa sajta B92

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" saopštili su da će najavljeni i zakazani štrajk upozorenja biti održan 23. januara.

Sindikati navode da se “ne sme ponoviti samovolja i jednostrano pisanje za radnike najznačajnijih zakona".
Takođe, 24. januara biće održan protest zaposlenih u preduzećima u restrukuktuiranju, kao podsećanje ministru privrede Saši Raduloviću "da mora da ode, zato što je zaustavio privredu Srbije i zato što se u teškoj situaciji problemi ne rešavaju arogancijom, nekorektnim izjavama i praznim obećanjima".

Ta dva sindikata pozvala su sve zaposlene da se solidarno uključe u te aktivnosti, jer "nikada se više o nama ne sme odlučivati bez nas".

U saopštenju, koje su potpisali predsednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak, navedeno je da je na jučerašnjem sastanku Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) dogovoreno da se iz procedure povuku izmene i dopune Zakona o radu, "jer je i javna rasprava jedna od faza zakonske procedure", a iz skupštinske rasprave zakoni o privatizaciji i stečaju.

"Time je ispunjen jedan od zahteva dve reprezentativne centrale, i to pre svega zahtev da se poštuju važeći zakoni i da se vratimo socijalnom dijalogu, kao evropskoj i civilizacijskoj tekovini i uslovu za evropske integracije Srbije", navedeno je u saopštenju.

"Očekujemo da će, budući da je dogovor postignut i javno objavljen, uslediti zvanično obavezivanje vlade da će nacrt i predlozi biti vraćeni na usaglašavanje, te da će tripartitni dijalog biti redovan, blagovremen dijalog ravnopravnih partnera, da će sednice SES biti redovno održavane, a zakoni od značaja za zaposlene pisati i usaglašavati uz uvažavanje argumenata i interesa radnika, uz učešće sindikata", dodaje se.

Unija poslodavaca Srbije je, s druge strane, podržala rad ministra privrede Saše Radulovića i zatražila hitno usvajanje postojećih izmena četiri sistemska zakona - o stečaju, o planiranju i izgradnji, o radu i o privatizaciji.