23.11.2016

VIII KONGRES UGS NEZAVISNOST

Preuzeto sa sajta UGS Nezavisnost

Drugi dan obeležavanja jubileja UGS NEZAVISNOST, bio je rezervisan za održavanja VIII redovnog Kongresa UGS NEZAVISNOST. Kongresu je prisustvovalo 178 delegata iz svih granskih sindikata NEZAVISNOST, kao i preko 50 gostiju, predstavnika prijateljskih sindikalnih organizacija iz zemalja iz regiona, Evrope i sveta, učesnika međunarodne Konferencije održane dan ranije.

U prvom, svečanom delu Kongresa, čestitke za jubilej i dobre želje za dalji uspešan rad UGS NEZAVISNOST, uputili su mnogobrojni strani i domaći gosti, između ostalih i Luka Vinzentini, Emilio Gabaljo, Srđa Keković u ime Regionalnog saveta SOLIDARNOST, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Lazić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predsednik nemačkog sindikata DGB, predstavnik sindikata iz Norveške sa kojim su UGS NEZAVISNOST realizovali nekoliko zajedničkih projekata... i drugi. Svi su oni, kroz svoje pozdravne govore, kao i video ili pisane poruke, naglasili izuzetno važno mesto, ulogu i značaj UGS NEZAVISNOST i predsednika Branislava Čanka na, ne samo domaćoj i evropskoj, već i na svetskoj sindikalnoj sceni.

Povodom 25-e godišnjice od osnivanja, na Kongresu su dodeljena priznanja za doprinos razvoju i ostvarivanju programskih ciljeva UGS NEZAVISNOST istaknutim pojedincima, koji su podržavali i pomagali sindikat NEZAVISNOST tokom čitavog perioda njihovog delovanja, a posebno u najtežim trenucima, kada su UGS NEZAVISNOST bili osporavani i šikanirani i od pojedinaca i od državnih institucija.

Plakete UGS NEZAVISNOST su, uz predsednika Čanka, primili i Emilio Gabaljo i Zagorka Golubović, a zahvalnice su uručene: Grigoru Gradevu- posthumno, Peteru Zajdeneku, Loriju Klemensu, Enisi Salimović, Branku Gligoriću, Petru Đukiću, Vukašinu Pavloviću, Boži Draškoviću, Srečku Mihajloviću i Ani Manojlović.

U radnom delu Kongresu, delegati su usvojili: Izveštaj o radu, Statut UGS NEZAVISNOST, Programsku platformu i Manifest. Nakon razrešnice Glavnom i Nadzornom odboru u starom sazivu, izabrano je novo rukovodstvu – Glavni i Nadzorni odbor, verifikacijom članova izabranih od strane granskih sindikata, u skladu sa Statutom UGS NEZAVISNOST.

Za novog predsednika je, na predlog Izvršnog odbora UGS NEZAVISNOST, uz jednoglasnu podršku svih granskih sindikata i svih novoizabranih članova Glavnog odbora, izabran Zoran Stojiljković, dosadašnji potpredsednik.

Za potpredsednike su, na predlog novoizabranog predsednika, izabrani. Tomislav Živanović, predsednik GS PRS; Milan Simić, predsednik GS JSKD i Dragan Milanović, predsednik GS KUM NEZAVISNOST.

Funkciju izvršnog sekretara UGS NEZAVISNOST u narednom mandatnom periodu, obavljaće Čedanka Andrić.

Održavanjem VIII Kongesa, izborom novog rukovodstva i usvajanjem novih programskih dokumenata,, UGS NEZAVISNOST nastavljaju svoje delovanje na realizaciji ranije usvojene, vizije i misije demokratske, samostalne i nezavisne sindikalne organizacije.