24.07.2014

Sindikati podneli krivičnu prijavu protiv Vulina

Preuzeto sa sajta rtv.rs

Dva reprezentativna sindikata - Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost podneli su danas tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra za rad i zapošljavanje Aleksandra Vulina zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada. Pokret socijalista, protiv čijeg su predsednika i aktuelnog ministra rada i zapošljavanja Srbije Aleksandra Vulina dva reprezentativna sindikata podnela krivičnu prijavu, optužio je vođe sindikata za korišćenje privilegija i za nerad.

U prijavi, koja je dostavljena i medijima, navodi se da Vulin, kao predsednik Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, nije omogućio tom telu da utvrdi nacrt zakona, već ga je sam utvrdio.

"Time je Vulin doveo u zabludu javnost o stavovima sindikata na tekst Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, odnosno onemogućio sindikate da upoznaju javnost sa lošim rešenjima, koji će imati za posledicu, smanjivanje stečenih prava zaposlenih", piše u saopštenju.

Istaknuto je da je Vulin "prekoračio granice svog ovlašćenja, nevršenjem svoje dužnosti".

Po prijavi sindikata, Vulin je, pre dostavljanja predloga Vladi, pored toga što je sam utvrdio Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, sam izvršio izmenu i dopunu članova tada važećeg Zakona o radu, koji nisu bili tema rasprave Radne grupe.

Dodaje se i da je Vulin onemogućio javnu raspravu o izmenama Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što je bio dužan da omogući kao resorni ministar, jer se, kako je navedeno, radilo o izmenama i dopunama kojima se bitno menjaju rešenja iz postojećih zakona.

U prijavi sindikata su naveli i da je Vulin zloupotrebio službeni položaj i prilikom dostavljanja Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vladi Srbije, jer nije formirao radnu grupu, nije omogućio socijalnim partnerima davanje mišljenja, predloga, primedbi i sugestija.

Sindikati su u prijavi naveli i da Vulin nije ni konačan tekst Nacrta tog zakona uputio na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu, već ga je direktno dao u proceduru na usvajanje.

Pokret socijalista optužio sindikalce za privilegije

U saopštenju Pokreta socijalista se navodi da je ta partija očekivala ovu prijavu, kao i da nije očekivala da će sindikati podneti protiv članova prethodnih vl da zbog, kako je navedeno, pljačkaških privatizacija.

"Očekivali smo da podnesete krivičnu prijavu protiv ministra Vulina, jer se zalaže za ukrupnjavanje sindikata, za pravično utvrđivanje reprezentativnosti i za umanjenje privilegija sindikalnim liderima.Ministar Vulin je zaslužio da bude krivično gonjen zato što ćete konačno morati da brinete o svakom radniku, a naročito u privatizovanim preduzećima, umesto da sedite u nekoliko upravnih odbora", piše u saopštenju.

Pokret socijalista je poručio čelnicima sindikata Ljubisavu Orboviću i Branislavu Čanku da dolazi vreme borbe za svako radno mesto, a ne vreme privilegija, ističući da "Vulin u toj borbi ne korača radi privilegija i s privilegovanima".