21.07.2014

Sindikati traže smenu Vulina

Preuzeto sa sajta B92

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost objavili su danas da će pokrenuti onicijativu za smenu ministra za rad Aleksandra Vulina.

Dva reprezentativna srpska sindikata su u saopštenju navela da je odluku o pokretanju inicijative za smenu Vulina doneo Organizacioni odbor dva sindikata na zajedničkom sastanku održanom danas.

Odluka je, kako se navodi, doneta zbog načina na koji je ministar Vulin bio nagažovan u usvajanju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

U otvorenom pismu svim građanima Srbije, SSSS i Nezavinost su ocenili su da su sindikalni protesti koje su organizvali povodom izmena Zakona o radu, 17. jula u Beogradu, "protekli mirno, dostojanstveno i veličanstveno".

Ističe se da se i pored u istoriji nezabeležene medijske hajke protiv sindikata, sindikalnih lidera i ogromnih pritisaka na pojedince i organizacije, pretnji i ucena, na platou ispred Skupštine Srbije okupilo, prema oceni sindikata, više od 15.000 ljudi.

Prema procenama Ministarstva unutrašnjih poslova, na protestu je bilo 4.200 učesnika.

Dva najveća sindikata u Srbiji pozvala su građane da ostanu budni i da se ubuduće pridruže akcijama koje budu organizovali i oštro se suprotstave ne reformama, već merama i zakonima koji teret krize prebacuju isključivo gradjane Srbije.

"Naš cilj je zajednički, razvijena Srbija, nova radna mesta, i puna zaposlenost, time i veći broj članova sindikata, socijalna sigurnost, redovne zarade od kojih se može živeti", navodi se u saopštenju.