01.09.2022

Izveštaj o pregovorima o minimalnoj ceni rada za 2023.godinu



Na osnovu dopisa Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije kojim je sindikat ,,Nezavisnost'' obavešten da počinju pregovori o minimalnoj ceni rada za 2023.godinu, Sindikat ,,Nezavisnost'' je oformio svoj pregovarački tim.

Do sada je održano tri sastanka Socijalno-ekonomskog saveta na kome su prisustvovali predstavnici Sindikata ,,Nezavisnost''.

Na prvom sastanku održanom 15.08.2022.godine Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije naveo da je Unija anketiranjem svojih članova i njihovom usaglašenošću dala predlog o povećanju minimalne cene rada u 2023.godini između 9% i 12%, s tim da teret povećanja ne snose samo poslodavci već i država kroz povećanje neoporezivog iznosa i smanjenja doprinosa zaposlenima.

Zoran Ristić ispred UGS ,,Nezavisnost'' je izneo da su SES i predstavnici vlasti ostali nemi na inicijativu koju su reprezentativni sindikati podneli, kojom se iniciralo da otpočnu pregovori o novoj minimalnoj ceni rada koja bi važila od jula 2022.godine, pa sve do kraja godine. Na ovaj izneti stav, sekretar Saveta je izneo pretpostavku da odgovora nije bilo, jer je Vlada bila u tehničkom mandatu, na šta su predstavnici UGSa izneli konstataciju da li ova Vlada ima kapacitet i mandat da pregovara o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu, ako nije mogla da pregovara o minimalnoj ceni rada do kraja tekuće godine. Iznesen je stav da minimalna cena rada mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.

Na drugom sastanku održanom 19.08.2022.godine nije se došlo do rešenja. Članovi pregovaračkog tima UGS ,,Nezavisnost'' su zahtevali da se obezbedi pokriće minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom, gde ona iznosi 258,62 dinara neto, po radnom času, bez poreza i doprinosa, odnosno 45 000 dinara na mesečnom nivou, što bi značilo povećanje minimalne cene rada za 28,52% u odnosu na sadašnji nivo, i njeno učešće u prosečnoj neto zaradi obračunatoj u aprilu 2022.godine (73 012dinara) iznosilo bi 61,63%. Ukoliko bi se prihvatio stav da minimalna zarada treba da bude na nivou minimalne potrošačke korpe onda bi predlog sindikata mogao da bude da ona iznosi 248,27 dinara po radnom času, bez poreza i doprinosa, odnosno 43 199 dinara.

Na trećem sastanku održanom u četvrtak 25.08.2022.godine nije postignut dogovor o iznosu minimalne cene rada za 2023.godinu. Sve pregovaračke strane su insistirale na prethodno iznetim zahtevima i predlozima o povećanju minimalne cene rada za 2023.godinu.

Zoran Marković iz SSSS je izneo da i dalje ostaju pri inicijativi upućenoj Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije, a to je da se prvo utvrdi nova minimalna cena rada koja će važiti do kraja tekuće godine.

Predstavnici UGSa su ostali pri stavu da kao krajnji cilj pregovora mora biti izjednačavanje minimalne cene rada sa minimalnom potrošačkom korpom, pri čemu su predložili i mogućnost dolaska do tog cilja u dva navrata, jedno povećanje u toku ove godine, a drugo povećanje na početku 2023. godine. Socijalni partneri nisu bili saglasni sa iznetim predlogom.

Na kraju trećeg sastanka, predstavnici Vlade su ponovo izneli pozitivne trendove usled prošlogodišnjeg povećanja minimalne cene rada u visini u kojoj je ista povećana. Ističu da bi povećanje koje oni predlažu u ovom trenutku kao jedino moguće, opravdano i održivo i da bi se svakim drugačijim potezom narušila stabilnost privrede i funkcionisanje države.

Danas 01.09.2022.godine održava se četvrti sastanak na kome će prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali, tako da se nadamo da će se na današnjem sastanku doći do rešenja koje je prihvatljivo svim pregovaračkim stranama.