24.11.2021

Deveti kongres UGS Nezavisnost: Ponosni na prošlost – osvajamo budućnost

Neophodno je stvaranje svesti o tome da “svi koji su na vlasti raspodeljuju naš trud, zadužuju se u naše ime”, te da je stoga neophodno “svesti svaku vlast na traženje puta da radnicima bude bolje”, rekao je Zoran Stojiljković, dosadašnji predsednik UGS Nezavisnost.

Čedanka Andrić je nova predsednica Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, odlučeno je na Devetom kongresu Sindikata održanom 23. novembra u beogradskom Domu omladine, na istom mestu na kojem je pre tačno 30 godina osnovana ova sindikalna organizacija. Andrić je prva žena na čelu UGS Nezavisnost, a dosad je obavljala funkciju izvršne sekretarke.

Za novog zamenika predsednika UGS Nezavisnost izabran je Zoran Ilić (Granski sindikat zdravstva i socijalne zastite), dok su potpredsednici Dejan Titović (Granski sindikat poljoprivrede i prerađivačke industrije) i Dragan Čabrić (Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije). Za novog izvršnog sekretara izabran je Miloš Miljković.

Kongres je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu organa UGS Nezavisnost između 8. i 9. kongresa, novi Statut, novi Program rada pod nazivom “Vreme je za novi početak” i Platformu za promene. Verifikovan je izbor novih sastava Glavnog odbora, Statutarnog odbora i Nadzornog odbora koji su tokom kraće pauze održali svoje prve, konstitutivne sastanke.

Zoran Stojiljković, predsednik Nezavisnosti u prethodnom mandatu, konstatovao je u uvodnom izlaganju da danas u Srbiji oko 400.000 ljudi radi za minimalnu zaradu. Istakao je i to da Srbija beleži “kakav-takav rast, makroekonomsku stabilnost i investicije”, ali i izrazio nezadovoljstvo postignutim stepenom socijalnog dijaloga.

“Socijalni dijalog za koji smo se zalagali ostajao je više institucionalna ljuštura, nego realan sadržaj u kome postoji ravnoteža moći socijalnih partnera i vlasti“, ocenio je Stojiljković.

On je podsetio na prve dane Nezavisnosti i istorijski kontekst te 1991. godine kada su se radnici našli u dvostrukom raspadu, socijalističkog samoupravljanja i zajedničke države.

Prema njegovim rečima, neophodno je stvaranje svesti o tome da “svi koji su na vlasti raspodeljuju naš trud, zadužuju se u naše ime”, te da je stoga takođe neophodno “svesti svaku vlast na traženje puta da radnicima bude bolje”.

Vreme između dva kongresa Stojiljković je ocenio kao period buđenja nade, a u podsećanju na jubilej kakav je tridesetogodišnjica postojanja naglasio da je od samog osnivanja Nezavisnost sve vreme bila i ostala “samostalna ‘svojeglava’ organizacija” koja ne trpi uticaje sa strane. Kao i to da je UGS Nezavisnost danas reprezentativna i prepoznatljiva sindikalna centrala koja se bori za kvalitetan život i dostojanstvo rada.

Stojiljković će u narednom mandatu obavljati dužnost predsednika Saveta Nezavisnosti, a pripalo mu je i priznanje Povelja UGS Nezavisnost.

Poveljom je nagrađen i jedan od osnivača UGS Nezavisnost novinar Slobodan Stupar, dok je zahvalnicama posthumno odato priznanje Dušanu Mitroviću, Slavku Vlaisavljeviću, Budimiru Isailoviću, Aleksandri Lekić i Veri Kondić. Zahvalnice su uručene i Milošu Grabundžiji, dr Dušanu Mitroviću, Radislavu Šakiću, Nadi Crnji, Bratislavu Ceniću i Draganu Mirkoviću.

Kongresu, kojem su prisustvovali predstavnici sindikalnih centrala iz zemalja u regionu, kao i nevladinih i međunarodnih organizacija, uspešan rad poželeli su izaslanici Međunarodne (svetske) konfederacije sindikata (305 sindikalnih organizacija iz 151 države sa više od 175 miliona radnika), Evropske konfederacije sindikata (84 članice iz 36 evropskih država sa više od 60 miliona radnika) i najveće američke sindikalne federacije AFL-CIO (više od 12 miliona radnika). Delegate i goste pozdravila je i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Srđa Keković iz Regionalnog sindikalnog saveta Solidarnost rekao je, pozdravljajući Kongres, da se radništvo danas nalazi “u raljama liberalnog kapitalizma”, te da osnovni cilj mora da bude vraćanje dostojanstva rada.

Petar Đukić, jedan od osnivača Nezavisnosti istakao je da Srbiji, kao i prilikom osnivanja tog sindikata, prete sankcije i da se region suočava sa nacionalizmom i ratnom opasnošću.

Danilo Ćurčić, programski koordinator nevladine organizacije Inicijativa A11, informisao je Kongres o stanju u zrenjaninskom Linglongu i problemima vijetnamskih radnika. Njima je, kako je rekao, potrebna podrška, ocenivši i to da kompanija posluje protivno zakonima Srbije, a da državni organi ne preduzimaju ništa kako bi to prekinuli.

Ministarka Kisić Tepavčević rekla je da je Ministarstvo na čijem je čelu na gradilištu kineske kompanije obavilo ukupno 26 kontrola i vanredni nadzor, te da nisu pronađene nepravilnosti, odnosno da od juna nije bilo težih povreda na radu. Navela je i da su vijetnamski radnici smešteni kilometar i po od gradilišta i da njihov smeštaj nije u nadležnosti Ministarstva za rad.

“Nismo imali prava da uđemo u te objekte; to je u nadležnosti drugih organa, sanitarnih, za vanredne situacije… Ne krijemo ništa, ali ne možemo odlučivati o tome gde neko spava i kako provodi svoje slobodno vreme, jer to je privatna stvar. Izvršili smo anketiranje, svi radnici žele da ostanu”, kazala je ministarka.

Zaključujući polemičku raspravu Zoran Stojiljković je rekao da veruje u to da postoji empatija i da vijetnamskim uposlenicima Linglonga treba uputiti podršku, jer “nikad nije suvišna i dovoljna briga o radnicima”.

Nova predsednica Čedanka Andrić zahvalila je delegatima Kongresa na ukazanom poverenju, obavezavši se da će raditi na realizaciji programskih dokumenata i istakavši da joj je pripala čast da predsedava sindikatom u kojem je od 1998, kada se u njemu aktivirala na predlog odlazećeg predsednika.

Bojan Tončić