01.08.2014

HOFMAN: POJEDINE ODREDBE ZAKONA O RADU NEZAMISLIVE U EVROPI

Preuzeto sa sajta nezavisnost.org

BEOGRAD - Pojedine odredbe nedavno donetih izmena Zakona o radu u Srbiji nisu u skladu sa evropskim standardima, a neke predstavljaju korak u nazad i nezamislive su u Evropi, izjavio je danas predsednik Nemačkog saveza sindikata Rajner Hofman.

Hofman je, na konferenciji za novinare, rekao da se novim zakonskim izmenama u Srbiji predviđa rad na određeno vreme do 36 meseci, što nije u skladu sa evropskom praksom.

On je naglasio da u Nemačkoj rad na određeno može da traje najduže 12 meseci, a nakon toga radnik dobija sigurno zaposlenje i to jeste u skladu sa evropskim direktivama.

Takođe, kada je u pitanju prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, u sadašnjem zakonu u Srbiji je predviđena da u pregovorima oko proširenog dejstva sindikalno treba da bude organizovano 50 odsto zaposlenih, a ne 30 odsto kao što je bilo do sada, naveo je nemački sindikalni funkcioner.
Hofman je Vladi Srbije savetovao da obnovi socijalni dijalog, a predstavnicima poslodavaca i sindikata da ojačaju svoje organizacije i udruženja i u direktnim pregovorima dođu do rešenja o pitanjima koja se njih tiču, i da ne dozvole da im se nameću zakonska rešenja.

Takva praksa, prema njegovim rečima, postoji u Nemačkoj, gde se do zakonskih rešenja koja se tiču sindikata i poslodavaca dolazi u direktnim pregovorima njihovih udruženja i organizacija. To je rasterećenje i za državu, a bolje je i za zaposlene i poslodavce da se sami dogovore, nego da im se nameće neko rešenje koje nije u skladu sa njihovim interesima, rekao je on.

Na pitanje da li je u skladu sa standardima u Evropi najava resornog ministra Aleksandra Vulina da će se novim zakonskim propisima, koji su u pripremi, urediti i sfera organizacije sindikata , Hofman je podsetio da to nije u skladu ni sa Ustavom Srbije kojim je garantovana sloboda udruživanja i okupljanja.

Lider UGS Nezavisnost Branislav Čanak je rekao da u toku pregovora o izmenama Zakona o radu, vlada "koja sebe naziva reformskom", predstavnicima poslodavaca i sindikata nije dozvolila da sami definišu niti jedan član tog zakona, što je potpuno suprotno evropskoj praksi.

Čanak je naglasio da Nemački savez sindikata ima tradicionalno dobre odnose sa sindikatima u svim bivšim jugoslovenskim republikama, jer ta saradnja datira još iz vremena bivše Jugoslavije.

Hofman je došao u posetu Savezu samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost kako bi im preneo podršku nemačkih sindikalaca.

Izvor: Tanjug