14.07.2014

UGS "Nezavisnost" napušta SES

Preuzeto sa sajta B92

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" istupiće iz Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, saopštio je taj sindikat.

Kako je ocenjeno, UGS "Nezavisnost" ne želi da učestvuje u radu tog tela jer ono postepeno postaje "pomoćna služba Vlade Srbije".

"Jedna od značajnih uloga Socijalno-ekonomskog sveta je održavanje veza i unapređenje saradnje sa nacionalnim savetima u drugim državama Evrope, kao i sa Evropskim ekonomsko-socijalnim komitetom, što je izuzetno važno jer je Srbija krenula u evropske integracije. Međutim, ni jednu od ovih funkcija Savet ne obavlja", navodi se u saopštenju UGS "Nezavisnost".

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavca Srbije i dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost".

To telo treba da učestvuje u pripremi propisa koji se tiču prava zaposlenih i izjašnjava se o merama ekonomske politike.

Lider UGS Nezavisnost Branislav Čanak trenutno je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta. Svojevrsna blokada rada tog tela traje već nekoliko godina, pa je već u nekoliko navrata odluka o minimalnoj ceni rada, koju bi socijalni partneri trebalo da usvoje na Socijalno-ekonomskom savetu, određivala Vlada Srbije.