22.08.2013

Isti stavovi i ciljevi

Generalni direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić primio je 21. avgusta delegaciju Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” – predsednika UGS-a Branislava Čanka, potpredsednike Zorana Stojiljkovića i Aleksandra Titovića, i Snežanu Marković, članicu GO i predsednicu Sindikata PTT „Nezavisnost”.

Centralna tema se odnosila na unapređenje socijalnog dijaloga, pri čemu je Pošta istaknuta kao primer korektne i konstruktivne saradnje poslodavca i zaposlenih. Otvoreno se razgovaralo i o prilikama u javnom sektoru, definisanju njegovog primarnog interesa i izgledima za budućnost, kao i o najavljenim promenama Zakona o radu.

Sagovornici su postigli punu saglasnost da su ovo prelomni trenuci za sudbinu zaposlenih u Srbiji, te je inicirano što skorije okupljanje svih relevantnih predstavnika kako bi se zajedničkim delovanjem postigla najbolja rešenja i za javne sisteme, i za njihove radnike, i za građane kao korisnike servisa.

Branislav Čanak je rekao da zaposleni nisu trošak i da, osim uvažavanja knjigovodstvene logike, ozbiljna država mora da se zasniva i na drugim logikama, a to su pitanja „kako će izgledati Srbija za 15 godina ako sada budemo olako razmatrali ulogu javnog sektora, hoće li tada imati javni sektor koji će moći da zadovolji potrebe građana ili će te usluge morati da se kupuju od drugih zemalja, što je poraz državnosti”.

Na sastanku su prihvaćeni istovetni stavovi i vrednosni principi, među kojima su najvažniji da danas u Srbiji nema viška zaposlenih nego manjka posla, da je jeftinije zadržati postojeća radna mesta umesto izmišljati nova, kao i da je neophodno okrenuti se ulaganjima i razvoju, u cilju obezbeđivanja novih poslova i otvaranja produktivnih radnih mesta.

Posebno je istaknuta zajednička težnja da se sačuvaju stečena prava radnika – „od tri osmice do participiranja u upravljanju i dobiti”.