23.11.2020

BEZ POVEĆANJA ZARADE



Planom povećanja zarada za sledeću godinu, zaposleni u javnim preduzećima neće dobiti povišicu od januara 2021. godine. Reč je o svim javnim preduzećima od „Resavice“, preko „Srbija Gasa“, „EPS“, „Pošte Srbije“, „Putevi Srbije“.... u kojima je zaposleno oko 90000 radnika.

Prosečne zarade u pojedinim javnim preduzećima, veće su i do 40% od prosečne zarade u zemlji.

Prema podacima Ministarstva finansija, prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara, u javnim preduzećima istovremeno ona iznosi 81.107 dinara.
Prosečna zarada u Pošti Srbije, za oktobar 2020. godine iznosila je 75.905,34 dinara.

Takođe , Vlada Srbije donela je Uredbu kojom od direktora javnih preduzeća traži da joj se precizno predstavi poslovanje za sledeću godinu, odnosno za trogodišnji period 2021-2023. godine. Kako se navodi u zvaničnom dokumentu, oni će do detalja Vladi morati da obrazlože svoje poslovanje i da precizno navedu na koji način će trošiti novac, kako onaj za investicije, tako i za reprezentaciju.
Moraće da utvrde i precizne ciljeve za naredni period, kanale pomoću kojih će ostvariti profit, ali i načine za proveru njihove ispunjenosti.

Na listi zahteva su i informacije o upražnjenim radnim mestima, polnoj i starosnoj strukturi zaposlenih, zahtevima za novim radnim mestima i planovima u angažovanju novih ljudi.
U nacrtu predloga budžeta za 2021. godinu, na osnovu informacija do kojih smo došli, stoji da neće biti isplate božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada i bonusa.

Kako se navodi u 2021.godini neće se vršiti obračun i isplata poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada i bonusa i primanja zaposlenih radi, kako se obrazlaže, poboljšanja materijalnog položaja i poboljšanja uslova rada, kao i drugih primanja, predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima i drugim aktima za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava RS.

Izuzetak su jubilarne nagrade i novčane čestitke za decu zaposlenih.
Sa odlukama Vlade slažu se brojni ekonomisti koji kažu da plate u državnom, tj javnom sektoru su za oko 20% veće nego u privatnom i tu je mnogo manja opasnost od otpuštanja. Imajući sve to u vidu, ekonomisti smatraju da su zaposleni u javnom sektoru i onako već privilegovani.