19.03.2019

Potpisan Program dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju

Danas (7. mart 2019. godine) je u Beogradu potpisan „Program dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju 2019. do 2022. godine.“ Ovaj dokument predviđa zajedničke akcije vlade, socijalnih partnera i Međunarodne organizacije rada (MOR) na ostvarivanju najviših radnih standarda i standarda socijalne zaštite.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je da će od budućnosti rada zavisiti i budućnost sindikata i zaposlenih u Srbiji. „Zajedničko vlasništvo nad ovim projektom nam je garant da će Program biti i sproveden u delo, jer kroz Nadzorni odbor imamo zajedničku kontrolu nad ovim projektom i mogućnost da najmanje dva puta godišnje održimo konferencije na kojima ćemo predstaviti šta je urađeno. Mehanizam je takav da obezbeđuje uticaj svih aktera i neka vrsta garancije da se ne radi o projektu čije ćemo efekte evoluirati nakon što projekat bude završen. To je i način da projekat bude vidljiv za zaposlene i sve građane Srbije“, rekao je Stojiljković.

Pomoćnik generalnog direktora Međunarodne organizacije rada i regionalni direktor za Evropu i centralnu Aziju, Hajnc Koler rekao je da je ova godina veoma značajna za MOR, koji obeležava vek postojanja, pa je i „potpisivanje ovog programa značajan doprinos Srbije ovom jubileju“. „Socijalni dijalog nije uvek lak, ali je izuzetno bitan. Program dostojanstvenog rada upravo predstavlja značajan simbol socijalnog dijaloga. Nadam se da će Program biti i sproveden u praksi, a MOR je tu da pruži podršku socijalnim partnerima u njegovom sprovođenju“, naglasio je Koler.

Program, koji će važiti do 2022. godine, potpisali su predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković, Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pomoćnik generalnog direktora Međunarodne organizacije rada (MOR) i regionalni direktor za Evropu i centralnu Aziju, Hajnc Koler i zamenik predsednika Unije poslodavaca Srbije, Ivan Kovačević.