04.06.2014

Sindikati: Plate u javnom sektoru niže za 10 odsto? Sledi žestok odgovor!

Preuzeto sa sajta blic.rs

Predstavnici dva reprezentativna sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" usprotivili su se danas najavljenom smanjenju zarada u javnom sektoru.

- Protivimo se i spremni smo da žestoko odgovorimo kada je u pitanju smanjenje plata u javnom sektoru. U ovom kriznom periodu nje rešenje smanjiti platu za 700.000 ljudi, koliko kažu da je tu zaposleno - rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović na zajedničkoj konferenciji za novinare dve naveće sindikalne centrale.

On je ocenio da se smanjenjem plata za 10 odsto "neće dobiti nikakav napredak, niti pomak u ovom društvu", ocenjujući da se tako samo ulazi u spiralu siromaštva iz koje je posle teško izaći.

Orbović je apelovao na Vladu Srbije da još jednom dobro razmisli da li će doneti odluku o smanjenju plata u javnom sektoru i pozvao je da "ne sluša one koji vrše pritisak da se to uradi".

Potpredsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković ocenio je da se u Srbiji u javnosti podmeću netačne teze da je u javnom sektoru previše zaposlenih, da su tu plate 25, 30 odsto veće nego u privatnom sektoru i da je to "prosto neodrživo".

- Da li je neko rekao da se privatnom sektoru dobar deo plata isplaćuje na ruke i da onda uopšte nije tačna teza da su plate u javnom veće nego u privatnom - rekao je Stojiljković i izrazio sumnju u verodostojnost podataka koji se u javnosti iznose o 780.000 zaposlenih u javnom sektoru.