26.08.2013

BUĐENJE

Nismo zadovoljni, pogrešno ste protumačili ćutanje građana kao zadovoljstvo; cilj nam je oživljavanje realnog i očuvanje javnog sektora što je više moguće; ne pretite nam novim otpuštanjima; Srbija može da se oporavi samo povećanjem broja radnih mesta, inače će potonuti – glave su poruke upućene političarima sa Slavije, jednom od tri beogradska punkta, gde je otpočela kampanja „DOSTA” naše sindikalne centrale Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost”. Osim u glavnom gradu, prva faza kampanje, simbolično nazvana „Buđenje”, startovala je i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

„Razlog za ovu kampanju jeste inicijacija buđenja svesti građana, jer živimo u vrlo teškim uslovima i situacija je došla dotle da je poslednji trenutak za oporavak – ovom bolesniku je potreba hitna infuzija svih oblika”, rekao je danas na Slaviji pred velikim brojem zainteresovanih medija Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost”.

Osim prvog čoveka UGS-a, pred novinare su izašli i Aleksandar Titović, predsednik Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija i potpredsednik UGS „Nezavisnost” za javni sektor, kao i Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva i potpredsednik UGS „Nezavisnost” za realni sektor.

Čanak je istakao da su za sindikat u ovom trenutku najbolnije najave izmena Zakona o radu, gde se na 34 posto nezaposlenog stanovništva nudi još lakše otpuštanje, odnosno povećanje broja nezaposlenih. „Kako će onda da funkcioniše penzijski fond, kako će da funkcioniše zdravstveni fond, i od čega će se praviti kapital za otvaranje novih radnih mesta za onaj ogroman broj mladih nezaposlenih, kojih je nažalost u ovom segmentu najviše”, upitao je predsednik i dodao, „sve ono što nam se nudi vodi ka očuvanju sadašnjeg stanja, očuvanju politike koja je u ovoj ili onoj verziji bila aktuelna 25 godina. Krajnje je vreme da se kaže dosta. Za to naše dosta imamo pregršt razloga, argumenta, dokaza.

Predsednik UGS-a je objasnio da su osnovni zahtevi da se sačuva javni sektor u što većoj meri i oporavi realni sektor, koji je u propadanju zbog raznih marifetluka i lopovluka koji su dobili zvaničan naziv – privatizacija. „Realni sektor, koji proizvodi novu vrednost, potpuno je uništen a sada se najavljuje uništavanje i javnog sektora, koji servisira građane. Onda se pitamo šta će to u Srbiji da funkcioniše? Da li sve treba da se ugasi? Da li će ostati samo bespomoćni građani bez posla, penzija, zdravstvenog osiguranja, bez ičega. U čemu je onda funkcija ove države?”

Branislav Čanak je ocenio da je Srbija na izdahu i da više nema snage ni za redovne funkcije. „Konačno, ono što smo opredelili i kao glavni pravac – evropske integracije – nećemo moći da ostvarimo, jer bolesna država nije poželjni član ni u kakvom klubu, a najmanje u EU. Dužni smo da oporavimo sopstvenu zemlju i da je kao takvu, posle 25 godina, konačno postavimo na zdrave koloseke. Zato je važan svaki dan.”

Čanak je najavio da ako bude ignorisanja, sledi drugačiji način izlaska na ulice Sindikata „Nezavisnost”, prilično agresivnije i nemirnije, zajedno sa građanima, sa svima onima kojima je u ovom vremenu teško.