27.06.2013

ODRŽANA SEDNICA GLAVNOG ODBORA

Na sastanku Glavnog odbora Sindikata PTT „Nezavisnost” razmatrane su aktuelne teme u Preduzeću i ovoj sindikalnoj organizaciji.
Govoreći o kolektivnom pregovaranju, kao najvažnijem i najzahtevnijem pitanju, predsednica Snežana Marković je istakla osnovni cilj da se zadrži što veći broj stečenih prava za zaposlene, uz pokušaj dodatnog razjašnjenja pojedinih odrednica radi što lakše primene. O detaljima pregovaračkog procesa i delimično usaglašenim rešenjima između sindikata i poslodavaca govorio je sekretar Tahir Ademović.


Posebnu pažnju je izazvalo izlaganje Aleksandra Titovića, predsednika GSSiTEL, a u svetlu najavljenih mera Vlade Republike Srbije koje se odnose na javna preduzeća. On je rekao da je centrala UGS „Nezavisnost” čelnicima Vlade izrazila nedvosmisleno neslaganje sa predloženim merama, uz isticanje da Socijalno-ekonomski savet nije bio uključen u njihovo definisanje i donošenje, kao i da je u pozadini čitave priče zapravo reforma tržišta rada.
Iako nadležni tvrde da je novi Zakon o radu neophodan zbog privrednog rasta, stvaranja bolje investicione klime i povećanja zaposlenosti, Titović smatra da se pod izgovorom evropskih standarda ubrzano pravi jedan liberalno-kapitalistički zakon, vrlo nepovoljan po radnike.
On je istakao da zaposleni očekuju novi zakon sa zebnjom da će im dodatno ugroziti egzistenciju i dovesti u pitanje sigurnost radnih mesta, s obzirom na predviđeno uvođenje kategorije fleksibilnog rada.