28.04.2016

ČELNICIMA SINDIKATA PTT „NEZAVISNOST” POTVRĐENO POVERENjE

Četvrta Skupština Sindikata Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” „Nezavisnost”, održana 26. aprila u Novom Sadu, potvrdila je visok stepen jedinstva i akcione sposobnosti ove reprezentativne sindikalne centrale u Pošti Srbije bezmalo dve decenije.

Na vrlo efikasnom skupštinskom zasedanju, svih 69 učesnika sa statusom delegata, jednoglasno je usvojilo Izveštaj o radu u prethodnih šest godina, koji je podnela predsednica Snežana Marković, Pravilnik o organizovanju i radu, kao i Program aktivnosti do 2021. godine.

Posao za sve i sigurnost radnih mesta bili su i biće apsolutni prioriteti u delovanju Sindikata PTT „Nezavisnost”, istakla je Snežana Marković „jer gubitak posla ne znači samo privremen izostanak prihoda, već izmicanje tla pod nogama, samopoštovanja, zdravlja, porodice”. Kao posebno važnu i zahtevnu aktivnost, predsednica je navela aktivno učešće u kolektivnom pregovaranju tokom usklađivanja Kolektivnog ugovora sa Opštim kolektivnim ugovorom, novim Statutom Preduzeća, novim Zakonom o radu, novom organizacijom i sistematizacijom Preduzeća, pri čemu su sačuvana skoro sva prava zaposlenih, a neka su i unapređena.

Govoreći o zaradama u Pošti, predsednica je rekla da su one bile redovne i sigurne, što danas nije malo, ali nažalost nisu ostvarile rast, jer je skoro punu deceniju na snazi ograničenje mase za zarade u javnom sektoru, a od prošle godine je usledio i dodatni udar sa umanjenjem plata i penzija za deset odsto zbog finansijske konsolidacije države. „Jedino nam je preostalo da se izborimo za preraspodelu i pravednije nagrađivanje onih koji više i kvalitetnije rade. U isto vreme nam predstoji zadatak da ubedimo novu Vladu Srbije koliko je važno da izdvoji javna preduzeća koja pune budžet od onih koja su gubitaši. Radnici uspešne Pošte Srbije izabrali su rad, ostvaruju dobre rezultate i očekuju isto takve zarade”, rekla je Snežana Marković.

Na konstitutivnoj sednici Glavnog odbora Sindikata PTT „Nezavisnost” u Novom Sadu verifikovani su mandati 30 poverenika, čime je ozvaničen njihov izbor. Novi saziv ovog sindikalnog organa odlučivao je i o svojim najvišim predstavnicima. Jednoglasnim izborom potvrđeno je poverenje predsednici Snežani Marković i sekretaru Tahiru Ademoviću, a za zamenika predsednika izabran je Aleksandar Titović.

Kako je istaklo novo-staro rukovodstvo, u budućem mandatu ih očekuju mnoge osetljive teme, pošto na dnevni red dolazi pitanje sređivanja javnog sektora i velikih sistema, gde se stalno potenciraju viškovi radne snage. Zato su pozvali članstvo na slogu, poštovnje, korektnost i posvećenost poslu.

Na kraju Skupštine, delegate iz svih krajeva Srbije pozdravio je direktor Preduzeća Milan Krkobabić sa saradnicima, a rukovodstvu Sindikata PTT „Nezavisnost” čestitao na ponovnom izboru. On je istakao korektnost ovog socijalnog partnera i dostignut visoki stepen socijalnog dijaloga, što je ključni preduslov i za poslovni uspeh.

„Ove četiri godine smo imali izuzetno dobru saradnju. Radi se o jednom sindikatu koji je moderno koncipiran i koji deli prave vrednosti koje se tiču zaposlenih”, rekao je direktor i preneo informaciju da će, na inicijativu sindikata, akontacija biti isplaćena uoči predstojećih praznika, kao i da je Nadzornom odboru Preduzeća prosleđena odluka Izvršnog odbora o raspodeli dobiti za 2015. godinu, kojom je predviđeno da se 70 odsto uplati u budžet Republike Srbije, a preostalih 30 odsto da se podeli radnicima Pošte. Direktor je rekao da je učešće zaposlenih u dobiti jedini pravi ekonomski stimulans i motiv da se i ubuduće kvalitetno izvršavaju poslovni zadaci i obaveze.