15.07.2014

"Cela Srbija od četvrtka u štrajku"

Preuzeto sa sajta B92

Lideri dva reprezentativna sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriji Srbije.

Štrajk počinje u četvrtak, 17. jula, a kako se navodi, trebalo bi da traje sve do povlačenja iz skupštinske procedure predloženih izmena i dopuna zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju.

U odluci dostavljenoj medijima se navodi da se štrajk ispoljava prestankom rada na mestu rada na kome su zaposleni i protestnim okupljanjem.

Štrajkački odbor, koji čini 19 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, radiće u službenim prostorijama na Trgu Nikole Pašiće.

Navodi se i da su predsednici i glavni poverenici sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost dužni da obezbede prekid rada zaposlenih na radnim mestima i organizuju dolazak zaposlenih u Beograd.

Odluku o generalnom štrajku su doneli Veće i Predsedništvo SSSS i Glavni odbor Nezavisnosti zbog, kako se navodi, činjenice da je Vlada Srbije predložene zakonske izmene usvojila bez poštovanja zakonske procedure.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin rekao je da sindikati najavom da stupaju u generalni štrajk pokazuju više tvrdoglavost nego razum, kao i da se takvim ponašanjem "kopaju rovovi".

Vulin je novinarima u parlamentu, gde se vodi rasprava o predloženim izmenama zakona o radu i PIO rekao da smatra da treba ići putem dogovora i da sindikati treba da razmišljaju o tome da će vladajuća većina i sutra biti ovde i da treba doneti zakone i o socijalnom preduzetništvu, socijalno-ekonomskom savetu, o štrajku, sindikatima...

"Obaramo zakone na referendumu"Predsednik SSSS Ljubisav Orbović prethodno je najavio da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred Doma Narodne skupštine.

Orbović je najavio da će početi prikupljanje potpisa za referendum o povlačenju vladinih Predloga izmena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Kako je naveo, neophodno je prikupiti 100.000 potpisa, ali očekuje se da će u veoma kratkom roku prikupiti pola miliona.

Orbović je to rekao ispred sedišta tog sindikata na Trgu Nikole Pašića, gde su se okupili radnici iz preduzeća u restrukturiranju i članovi SSSS i UGS "Nezavisnost", koji su potom prošetali Ulicom kralja Milana do sedišta Ministarstva privrede.

Taj skup je, kako je istakao, bio planiran još pre dve nedelje i nije povezan s predloženim izmenama Zakonom o radu, ali će se, kako je rekao, okupljanje radnika iz preduzeća u restrukturiranju, koji žele da iskažu nezadovoljstvo, nastaviti i narednih dana ispred Ministarstva privrede.

Orbović je rekao da ima informaciju da će Skupština ubrzati svoje aktivnosti i da će pomenute zakone o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju usvojiti već sutra i dodao da će radnici danas Skupštini Srbije predati zahteve da se ta dva zakona povuku iz procedure.

"Ne znamo čemu tolika brzina, to su sistemski zakoni koji govore o današnjici, ali i o budućnosti i niko nije imao pravo, ma koliko da ima poslanika u parlamentu, da na ovaj način donosi ove zakone", poručio je Orbović i naglasio da je morao da se nastavi dijalog sa sindikatima i javna rasprava o tim zakonima.

On je najavio da će na generalni protest u Beogradu u četvrtak doći radnici iz cele Srbije i članovi drugih sindikata, kao i oni na koje se, kako tvrdi, vrše veliki pritisci, a koji su protiv donošenja ovih zakona. To, dodao je, neće uplašiti radnike Srbije.

Sindikalni lider je rekao da ovakav način donošenja dva sistemska zakona nije zabeležen nigde u svetu.

On je kazao da su pokušali da razgovaraju s predstavnicima vlasti i da na demokratski način reše nesporazume, ali da to nije uspelo "jer neko hoće da pokaže koliko je moćan, a koliko je narod nebitan".

Na pitanje kako ocenjuje napade na njega i sindikalne vođe da se bore za svoje interese, Orbović je rekao da je to "glupost i bezobrazluk".