07.04.2014

Čanak predsedava Savetu

Preuzeto sa sajta b92

Beograd -- Pedsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Branislav Čanak, izabran je za predsedavajućeg Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Članovi Saveta zahvalili su se dosadašnjem predsedavajućem i predsedniku Vlade Srbije, Ivici Dačiću, i izabrali Čanka na mandatni period od 7. aprila 2014. do 7. aprila 2015. godine, saopšteno je sa sednice Saveta.

Na sednici su usvojena i dokumenta koja su tehničke prirode i uređuju unutrašnje funkcionisanje Saveta i Stalnih radnih tela.

Takođe, imenovani su članovi Upravnog odbora Projekta "Unapređenje socijalnog dijaloga", koji se finansira iz IPA sredstava Evropske unije.

Trajanje projekta je dve godine, a potpisnici Ugovora o Tviningu su Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Slovačka agencija za regionalni razvoj.

Opšti cilj projekta jeste jačanje socijalnog dijaloga na svim nivoima u Republici Srbiji kako bi se stvorile mogućnosti da socijalni dijalog postane efikasni element programiranja, formulisanja i sprovođenja socijalnih i ekonomskih reformi, navedeno je u saopštenju.

Čanak je, posle sednice, izjavio agenciji Beta da da bi prva sednica Socijano-ekonomskog saveta, na kojoj bi se razmatrali problemi sindikata, poslodavaca i države, mogla biti održana u prvoj nedelji maja, odmah nakon formiranja nove vlade.

Čanak je kazao da će u maju biti verovatno održane i dve sednice tog tripartitnog tela, na kojima bi trebalo da se razgovara o najavljenim reformama, ali i izmenama ključnih ekonomskih zakona.

On je kazao da je današnji sastanak Saveta bio posvećen primopredaji dužnosti predsedavajućeg sa vlade na sindikate, koji će u narednih godinu dana predsedavati tim telom i dodao da se čekaju novi predstavnici države u Savetu, koji će biti izabrani nakon formiranja vlade.

Čanak je naveo da se na sednici Saveta raspravljalo i o tekućim poslovima, kao što je priprema za učešće predstavnika Srbije na sednici Međunarodne organizacije rada u Ženevi.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je agenciji Beta da je ta asocijacija već predložili teme za prve sastanke Saveta u maju, a pored ostalog tražiće od Vlade Srbije da lokalnim samoupravama predloži da ne povećavaju porez na imovinu i do 10 puta, kako je ranije najavljeno.

Atanacković je rekao da bi narednog meseca Savet trebalo da razmatra i najavljene izmene Zakona o radu.