26.10.2022

Održan sastanak sindikata javnog sektora UGS NEZAVISNOST

Danas, 26.10.2022.godine, u prostorijama UGS NEZAVISNOST, održan je sastanak i koordinacija sindikata javnog sektora UGS NEZAVISNOST. Na sastanku su prisustvovali predsednici sa najbližim saradnicima iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite, Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sidikata javnih saobraćajnih službi i komunalnih delatnosti, Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacije i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija.

Na sastanku se analizirala trenutna situacija po delatnostima u javnom sektoru sa posebnim osvrtom na nivo primanja zaposlenih u ovom sektoru. Konstatovano je da dosadašnja povećanja osnovne zarade, kao i najavljeno povećanje od januara 2023.godine nije dovoljno i ne odražava realne potrebe zaposlenih u javnom sektoru. Rast troškova života i trenutna inflacija su daleko iznad najavljenog procenta povećanja zarada što direktno utiče na životni standard zaposlenih. Najavljeno povećanjem osnovne zarade od 12,5% dovešće do izjednačavanja blizu 100.000 zaposlenih u javnom sektoru sa minimalnom zaradom koja bi trebalo da bude izuzetak.

Nadležnim institucijama, zahtev za povećanje zarada svim zaposlenim u javnom sektoru u iznosu od 25% uputiće svi sindikati javnog sektora UGS NEZAVISNOST, takođe, na sastanku su dogovorene i dalje aktivnosti u pravcu realizacije ovog zahteva.